Snel advies? WhatsApp of bel:
Bel: 0413-393100 App: 0413-393100
0
6000+ Modellen online 1000 M2 Offline Showroom Professioneel advies

Menu

  • Premium transport voor bestellingen binnen NL/BE
  • Razendsnel klantcontact via WhatsApp
  • Meer dan 6000 A-kwaliteit velgen online

ET waarde

ET waarde berekenen

Selecteer uw voertuig en krijg direct een overzicht van geschikte ET waarde lichtmetalen velgen voor uw voertuig.Aanbod bekijken

lichtmetalen velgen

6000+ A-kwaliteit Lichtmetalen velgen online! Selecteer uw voertuig voor een passend aanbod.

 

 

 

Voordat u een nieuwe set velgen kunt aanschaffen, zijn er een aantal gegevens waar u rekening mee moet houden. Eén van deze gegevens is de ET waarde. De ET waarde bepaald mede hoe ver een wiel naar binnen of naar buiten komt te staan. Een belangrijk gegeven, want als u een velg met een verkeerde ET waarde aanschaft, kan het zomaar zijn dat deze niet onder uw auto past. Gelukkig kunt u de ET waarde van uw velgen gemakkelijk achterhalen. In dit artikel vertellen we u waar u de ET waarde kunt vinden. 

Wat is ET waarde velg?

De ET waarde komt van het Duitse Einpress Tiefe, wat zich vertaalt als wielbolling of offset. De kans is groot dat dit u nog steeds niets zegt, dus hier duiken we wat dieper in. Een velg bestaat uit twee delen. Het eerste deel is gemonteerd aan de band. Het tweede deel bestaat uit een schijf, welke ervoor zorgt dat de band en velg aan de auto gemonteerd kan worden met bouten. De ET waarde geeft aan waar deze schijf exact is geplaatst. Als deze schijf precies in het midden van de velg is geplaatst, is er een ET waarde van 0. Bij een positieve ET waarde (>0), is deze schijf níet in het midden van de velg geplaatst. Hierdoor valt de velg dus dieper in het wiel. Bij een negatieve ET waarde (<0) steekt de velg meer naar buiten. De ET waarde wordt uitgedrukt in millimeters. Bij een ET waarde van 0, is er dus 0 mm afstand tussen het geometrische middelpunt van het wiel en het montagevlak. Bij een ET waarde van +45, is deze afstand 45 mm. 

Hoe bereken ik de ET waarde?

De eenvoudigste manier om de ET waarde te achterhalen, is door even goed naar uw huidige velgen te kijken. In de binnenkant van de velg, meestal bij de boutgaten, zou u de ET waarde moeten vinden. Deze kunt u snel herkennen: het gaat hier om het getal dat na de letters ET staat. 45, bijvoorbeeld. Dit getal is in millimeters uitgedrukt, wat betekent dat er 45 mm afstand tussen het geometrische middelpunt van het wiel en het montagevlak is. Het kan nog best eens voorkomen dat u de ET waarde niet kunt aflezen, bijvoorbeeld als deze niet meer leesbaar is, of als deze er nooit op is gedrukt. U kunt de ET waarde dan makkelijk online vinden. Op onze website hebben we bijvoorbeeld een kentekencheck. Als u hier uw kenteken of autotype invult, vindt u direct velgen met de juiste ET waarde voor uw auto.   Let er wel even goed op dat de online kentekencheck alleen de standaard gegevens laat zien. Heeft u veel aan uw auto gesleuteld, of eens gekozen voor grotere banden? Dan gaan de online gegevens niet meer op. Als u dan de ET waarde niet kunt aflezen, kunt u het best even contact met ons opnemen. Samen achterhalen we dan de juiste ET waarde.

Afwijkende ET waarde

Hoe belangrijk is het dan dat de ET waarde correct is? Uw auto is een machine, bestaand uit veel onderdelen. Alles is speciaal ontworpen om samen de auto optimaal te laten werken. Een goed geoliede machine. Een kleine aanpassing kan al een grote impact hebben op de andere onderdelen. Dit geldt ook voor een afwijkende ET waarde. Een verkeerde ET waarde kan grote beschadigingen en onveilige situaties veroorzaken. Het risico is hier vooral dat het wiel te diep in de wielkast zit. Bij een te hoge ET waarde, dus. Dit kan ervoor zorgen dat de binnenkant van het wiel schuurt tegen de wielophanging. U verwacht het misschien al: dit zorgt binnen mum van tijd voor veel beschadigingen. Ook is er dan veel wrijving met de band, wat ervoor kan zorgen dat de band scheurt. Dit kunt u gelukkig makkelijk voorkomen, door te kiezen voor velgen met de juiste ET waarde. De ET waarde heeft wel invloed op het uiterlijk van uw velgen. Sommige van onze klanten geven daarom de voorkeur aan een afwijkende ET waarde, specifiek om de velgen iets dieper of minder diep in het wiel te leggen. Een afwijking van een paar procent is vaak geen probleem, als het wiel en de velg ook bij maximale stuurslag niets raken. Bij een grotere afwijking van de ET waarde, kunt u werken met spacers. Hiermee kunt u de velg verder van de auto zetten. Echter zitten hier ook wat risico’s aan verbonden. Als de spacer een afstand van meer dan 30 mm overbrugt, wordt de auto instabiel.  Wilt u velgen met een afwijkende ET waarde onder uw auto? In sommige gevallen is het dus mogelijk. Om gevaarlijke situaties en schade te voorkomen, is het echter wel belangrijk dat dit met vakmanschap gedaan wordt, Onze experts denken graag vrijblijvend mee in de mogelijkheden. Neem hier contact met ons op via Whatsapp, telefoon of mail!

Kies bestemming
Kies het land waar uw bestelling geleverd moet worden.
Ok