Snel advies: whatapp of bel ons op deze nummers:
Bel: 0413-234314 App: 06-24221185
0
6000+ Modellen online 1000 M2 Offline Showroom Professioneel advies

Menu

  • Gratis transport voor bestellingen binnen NL
  • Razendsnel klantcontact via WhatsApp
  • Meer dan 6000 A-kwaliteit velgen online

Run Flat (RFT) banden

Wat zijn Runflat banden?

 

Niemand wil stilstaan langs de kant van de weg met een lekke band. Daarom is de Runflat autoband (ook wel Run-on-Flat of afgekort RFT) bedacht. Ook omwille van gewichtsbesparing en/of beschikbare ruimte in de auto wordt er soms gekozen voor het achterwege laten van een reservewiel, en in plaats daarvan worden er door de autofabrikant dan Run Flat banden gemonteerd.

 

Als een autoband de eigenschap “Runflat/RFT” heeft betekent dit dat de autoband een versterkte zijwang heeft, die het gewicht van de auto voor een bepaalde afstand kan dragen als er geen lucht meer in de band zit. Als u dus een spijker in de band heeft, of een klapband, dan hoeft u dus niet meer meteen de band te verwisselen langs de kant van de weg. Wel zo makkelijk en veilig! 

De Runflat band werkt samen met een ingebouwd waarschuwingssysteem (TPMS bandenspanningssensoren) in uw auto. Is één van de RFT banden lek en verliest hij bandenspanning? Dan verschijnt er een waarschuwing in het display van uw auto. Door de hardheid van de Runflat banden voel je weinig verschil tussen een lekke en een normale band.

 

Verschillende benamingen RFT banden

 

Eigenschappen van een Run Flat band

Dankzij een RFT band kunt u ongeveer een afstand van circa 75-80 kilometer doorrijden met een maximum snelheid van 80 km/u zonder dat er nog lucht in de banden zit. Daarna dient de band wel echt verwisseld/vervangen te worden voor een nieuwe band. Zodoende kunt u in de meeste gevallen nog tot Wheelpoint Uden komen om een nieuwe band te laten monteren ;).

RFT banden komt u het meeste tegen op de auto’s van de merken BMW, Mini & Mercedes. Tevens zijn er ook RFT winterbanden én RFT allseason banden beschikbaar in een grote diversiteit aan bandenmaten. 
Bovendien heeft elk bandenmerk een eigen benaming voor een RFT band. Bij Michelin heet dit bijvoorbeeld ZP, bij Continental SSR, bij Dunlop DSST, Goodyear ROF etc etc. Laat u dus altijd goed adviseren omtrent een nieuwe banden set, zodat u altijd de juiste banden voor uw voertuig heeft.


Wilt u graag een prijsopgave voor een set nieuwe RunFlat (RFT) banden? Aarzel dan niet om met ons contact (Paul: 06-54374359) op te nemen.

 

Goodyear RFT band

 

De juiste velg voor uw RFT band


Wilt u uw auto die af-fabriek is geleverd met RFT banden, voorzien van een andere set lichtmetalen velgen? Zorg er dan voor dat deze velgen zijn voorzien van een zogenoemde EH2+ hump.

Wanneer u een Runflat band op een “normale” ( EH2) velg laat monteren, en deze band loopt leeg, dan kan het gebeuren dat de band over de hump (rand) wordt getild aan naar het midden van de velg verschuift. Dat zorgt ervoor dat de RFT toch kapot loopt, en/of eraf loopt.

Bij een EH2 velg daarentegen positioneert de band zich in de velgrand, terwijl bij een EH2+ velgenset de band recht naar beneden wordt gedrukt. Zodoende sluit de band zich op tussen de hoger opgezette velgrand en de extra hump. Hierdoor blijft de band op de velg zitten, en zal bij een lekke band de rand alleen recht naar beneden duwen, zodat de zijwanden van de band kunnen blijven staan.

 

eh2+ hump velg
verschillende soorten velgbed

 

De RFT band heeft dezelfde eigenschap, hij drukt recht omlaag, alleen in deze EH2 velg wordt hij niet opgesloten tussen de velgrand en de hump, waardoor hij over de hump kan glijden, en in het diepere velgbed zal zakken. Daardoor kan de RFT band zelf niet meer op de zijwanden blijven staan, en kan dus helemaal niet zijn functie uitvoeren. Met andere woorden, een EH2 velg kan de RFT band niet op zijn plaats houden waardoor de eigenschap van een RFT band verloren gaat. Probleem is dan dat de band eraf loopt en u alsnog de pechdienst moet bellen of een reservewiel moet regelen.

Pirelli RFT banden
normale band - rft band